Selecteer een pagina

14 stappen voor het plannen van je bruiloft

Bruiloft plannen

Een bruiloft plannen

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen. Hoe mooi dat jullie met elkaar verder willen en de keuze maken om samen te gaan trouwen. Waarschijnlijk komen er een veel verschillende gedachtes bij je op als jullie de bruiloft gaan plannen. Hoe zal ik eruit zien? Hoe zal mijn partner eruit zien? Wie nodigen wij allemaal uit op onze bruiloft? Vanaf het moment dat jullie hebben besloten om te gaan trouwen, breekt er een heel nieuwe periode aan. Bij het plannen van een bruiloft komt heel wat kijken. En je weet wat ze zeggen ‘Een goed begin is het halve werk’. Met deze vijf stappen in dit artikel help ik je graag op weg met het plannen van jullie bruiloft.

Stap 1: De datum
Welke datum kiezen jullie? Om hier een goede keus in te maken moeten jullie uiteraard eerst beslissen in welk seizoen jullie willen gaan trouwen. Houden jullie meer van de wintertijd? Of geniet je meer van de zon in de lente of zomer? Natuurlijk kan het ook zijn dat jullie van een datum in gedachte hebben omdat die datum speciaal is voor jullie. Zorg er in ieder geval voor dat jullie allebei blij zijn met de datum. Bij het bruiloft plannen is de datum een van de eerste onderwerpen om samen te bespreken.

Stap 2: De locatie
Er zijn heel veel verschillende locaties waar je kunt trouwen. Wat is nu de beste trouw locatie voor jullie? Kijk hiervoor eerst naar het budget dat jullie beschikbaar hebben voor de locatie. Op basis daarvan kan je al veel locaties uitfilteren. Daarnaast bepaalt de stijl van de bruiloft vaak ook welke locatie daar bij hoort. Voor sommigen mensen is het belangrijk dat de locatie in een bepaalde stad of dorp is. Genoeg stof tot nadenken dus om de juiste keus te maken voor een locatie.

Stap 3: De kleding
Deze stap is natuurlijk ontzettend leuk. Jullie gaan de kleding uitzoeken. Nu kun je heerlijk los gaan in bruidsmodezaken. Je kunt dit apart doen, maar ook samen met je partner. Dit is voor iedereen heel erg persoonlijk. Natuurlijk kun je ook andere mensen meenemen. Bijvoorbeeld je moeder, een tante of je beste vriendinnen. Om in de sfeer van kiezen te blijven, kun je na het uitzoeken van de kleding als volgende stap je focussen op het eten. Wat wil je de gasten aanbieden op je bruiloft en met wie maak je hier afspraken over?

Stap 4: De uitnodigingen
Het is belangrijk om bij het plannen van de bruiloft op tijd de uitnodigingen voor jullie bruiloft te versturen. Tegenwoordig zijn we allemaal zo druk en hebben we veel activiteiten al vooruitgepland. Het advies wat wij geven is om 3 tot 5 maanden van te voren al jullie gasten uit te nodigen voor de bruiloft. Zo kunnen ze er voor zorgen dat jullie datum vast staat en er geen andere dingen zijn. Ook kunnen ze alvast vrij vragen van werk of school. Verstuur de uitnodigingen dus eerder te vroeg dan te laat.

Stap 5: Gebruik een planner

Een bruiloft plannen is belangrijk. Om ervoor te zorgen dat je dit goed doet, kun je gebruik maken van een planner. Je hebt zowel digitale planners als offline planners die je in de winkel kunt kopen. Er zijn veel digitale planners die een heel mooi overzicht hebben en je automatisch een to do list meegeven van belangrijke zaken die geregeld moeten worden. Wij hebben ook een digitale bruiloft planner gebruikt en ik moet zeggen dat die planner ons leven een stuk gemakkelijker heeft gemaakt.

Stap 6: Het budget

Voordat je verder gaat met het plannen van je bruiloft, is het belangrijk om een budget op te stellen. Bepaal samen met je partner hoeveel geld jullie willen besteden aan de bruiloft en verdeel het budget over de verschillende onderdelen, zoals de locatie, de catering, de decoraties en de fotograaf. Door een duidelijk budget te hebben, kun je beter controleren hoeveel je uitgeeft en voorkom je verrassingen achteraf.

Stap 7: Het thema en de decoraties

Wil je een specifiek thema voor je bruiloft? Denk na over de stijl en sfeer die je wilt creëren en kies bijpassende decoraties. Of je nu houdt van een romantische en klassieke sfeer, een vintage thema, of juist een moderne en minimalistische uitstraling, er zijn talloze mogelijkheden. Van bloemstukken en tafeldecoraties tot verlichting en achtergronden, de keuze van decoraties kan de sfeer van je bruiloft echt bepalen.

Stap 8: De catering

Het eten en drinken op je bruiloft zijn belangrijke elementen die je gasten zullen onthouden. Kies een cateringoptie die past bij jullie smaak en budget. Van een uitgebreid diner tot een informele buffetmaaltijd of zelfs foodtrucks, er zijn veel mogelijkheden om je gasten te verwennen met heerlijke gerechten en drankjes. Vergeet ook niet eventuele dieetwensen of allergieën van je gasten in overweging te nemen bij het plannen van het menu.

Stap 9: De ceremonie

De ceremonie is het hoogtepunt van je bruiloft, dus het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Kies de juiste locatie voor de ceremonie, zoals een kerk, een strand, een tuin of een speciale trouwlocatie. Denk na over de muziek, de geloften en eventuele rituelen die je wilt opnemen. Maak van de ceremonie een emotioneel en betekenisvol moment dat jullie en jullie gasten altijd zullen herinneren.

Stap 10: De fotografie en videografie

Het vastleggen van jullie speciale dag is essentieel. Kies een professionele fotograaf en/of videograaf die past bij jullie stijl en visie. Bekijk portfolio’s, lees recensies en plan een kennismakingsgesprek om er zeker van te zijn dat jullie een goede klik hebben. Bespreek jullie verwachtingen en wensen, zodat de fotograaf/videograaf jullie verhaal op een unieke en prachtige manier kan vastleggen.

Stap 11: De gastenlijst

Het samenstellen van de gastenlijst kan een uitdagende taak zijn. Begin met het maken van een voorlopige lijst en bespreek met je partner en eventuele ouders wie er definitief uitgenodigd worden. Houd rekening met het budget en de capaciteit van de locatie bij het bepalen van het aantal gasten. Vergeet niet om tijdig save-the-date-kaarten en uitnodigingen te versturen, zodat je gasten op tijd op de hoogte zijn van jullie bruiloft.

Stap 12: Het entertainment

Wil je je gasten vermaken en zorgen voor een feestelijke sfeer? Denk na over het entertainment voor jullie bruiloft. Een live band, een DJ, een fotobooth of zelfs een vuurwerkshow kunnen leuke toevoegingen zijn. Stem het entertainment af op jullie persoonlijke voorkeur en de sfeer die jullie willen creëren. Vergeet niet om eventuele vergunningen of speciale vereisten voor het entertainment te controleren.

Stap 13: De bruidstaart

Een bruidstaart is een traditioneel onderdeel van een bruiloft. Kies een taartontwerp dat past bij jullie stijl en thema. Proef verschillende smaken en bespreek eventuele dieetwensen of allergieën met de bakker. Vergeet niet om te bepalen hoeveel gasten er van de taart zullen genieten en zorg voor voldoende porties.

Stap 14: De huwelijksreis

Na de drukte van de bruiloft is het tijd om te ontspannen en te genieten van jullie eerste momenten als getrouwd stel. Plan een romantische huwelijksreis naar een bestemming die jullie beiden aanspreekt. Of je nu kiest voor een tropisch strand, een avontuurlijke rondreis of een culturele citytrip, de huwelijksreis is een perfecte gelegenheid om even helemaal tot rust te komen.

Checklist voor bruiloft

Een bruiloft plannen neemt veel tijd in beslag. Zorg er daarom voor dat jullie op tijd beginnen met het plannen van jullie bruiloft. Zijn jullie zo goed als klaar met het plannen? Loop alles nog eens goed na! Maak bijvoorbeeld een bruiloft checklist. Zo kun je heel eenvoudig afvinken wat je allemaal al geregeld hebt. In deze fase heb je de laatste kans om nog wat kleine veranderingen door te voeren. En daarna? Dan is daar die grote dag. De dag dat jij en je partner alleen nog maar hoeven te genieten. Een hele fijne huwelijksdag gewenst!

Meer blogs

DIY-trouwdecoraties: creatieve ideeën om geld te besparen

DIY-trouwdecoraties: creatieve ideeën om geld te besparen

Creatieve ideeën om geld te besparen Ben je bezig met het plannen van je droombruiloft en op zoek naar creatieve ideeën om geld te besparen op trouwdecoraties? Zoek niet verder! In dit artikel zullen we een verscheidenheid aan doe-het-zelf (DIY) trouwdecoraties...

Lees meer
Welk trouwpak past bij jou?

Welk trouwpak past bij jou?

Schitterend uitzien op jouw bruiloft met een trouwpak Iedere man wil een trouwpak dat aansluit op zijn behoefte. Het is daarom belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn in de wereld van trouwpakken. Er zijn enorm veel mogelijkheden, waardoor het kan zijn dat...

Lees meer